אומגה 3 - מידע

אומגה 3- מידע


לא נוהגים לאכול דגים, אבל עדיין רוצים לצרוך את חומצות השומן אומגה 3 החיוניות לבריאותנו? קחו תוספי תזונה. מחקר חדש מעלה כי תוספי אומגה 3 מעניקים תרומה זהה לזו המתקבלת מצריכת דגים...
חוקרים מארה"ב חקרו את השאלה האם חומצות שומן אומגה 3 מדגים יעילות באותה מידה כמו חומצות שומן אומגה3 מתוספים.

המחקר, שנערך במשך 16 שבועות על נשים שנמצאות לפני גיל המעבר, העלה כי היעילות שלתוספי מזון אומגה 3 בכמוסות יעילה באותה מידה כמו אכילת דגים שמנים.

הויכוח הקודם שהתנהל בעולם בנושא אומגה 3, התמקד בהסיכון של זיהום מאכילת דגים שמנים (כמו עופרת). דאגה זו גרמה לחלק מהארגונים לבטל את ההמלצה על אכילת דגים, במיוחד לנשים הריוניות בגלל הזיהום העלול לסכן את העוברים והתינוקות.

דבר זה גרם להגברת ייצור מוצרים המועשרים בתכשיר אומגה 3 בשוק, כאשר אלה המופקים מדגים זוקקו כדי להסיר את כל הזיהומים.

המחקר החדש שהובל על ידי ווליאם הריס ממכון הלב בסנט לוק ארה"ב בדק באופן אקראי נשים מתנדבות אשר חלקן קיבלו אומגה3 על ידי אכילת דגים שמנים וחלקן על ידי צריכה בכמוסות.

בסוף המחקר הריס והחוקרים דיווחו שהיתה עליה זהה בריכוז האומגה 3 בדם ובכדוריות הדם אצל שתי הקבוצות.

"חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן חומצות שומן חיוניות שמקורן בדגי מים עמוקים וקרים, אצות, פשתן ואגוזי מלך", מלמדת דתיה יער, דיאטנית מחברת "טעם-טבע אלטמן".

"גוף האדם אינו יכול לייצר את חומצות השומן הללו ואנו חייבים להשיג אותן מהמזון או באמצעותתוספי מזון. בשל המחסור התזונתי באומגה 3 וצריכה מועטה של דגי ים, תוספת אומגה3 חשובה ומומלצת.

"הצורך של הגוף בחומצות שומן מסוג אומגה 3 הוא קריטי כבר בשלבי ההתפתחות הראשונים לאורך הילדות ובמהלך החיים הבוגרים".

המקור המומלץ ביותר לאומגה 3 נמצא בדגי ים ולכן מומלץ לצרוך שתי מנות דג בשבוע. בארץ חלה ירידה דרמטית בכמות הדגים שנצרכים בשנה מ-17 ק"ג לאדם ב-1950, ל-10 ק"ג בשנה ב-1973 ול-3.6 ק"ג בשנה בשנות ה-90.

דגים מומלצים: טונה בהירה המשמשת לשימורים, דג זהבון, פורל, סלמון טרי, הרינג, סרדינים, סול, פורל,מוסר, בורי לברק, דניס ואנשובי. לאנשים שלא שומרים כשרות: חסילונים שפמנון סרטנים וצדפות מסוג סקלופ.

חשוב לדעת כי דגים ומאכלים שלא בושלו עשויים להכיל חיידקים מסוכנים. בכל הדגים יש כמות מסוימות של כספית. לכן כדאי לצרוך את הדגים המכילים כמויות קטנות של כספית ולא להגזים בכמויות הדגים.

בדגים הטורפים הגדולים יש כמות גדולה יותר של כספית ולכן, יש אזהרה לגבי הצריכה שלהם בעיקר בהריון.

כאשר אנו לא מצליחים לאכול דגים בתזונה הרגילה שלנו מומלץ לקבל את חומצות השומן החיוניות מתוסף תזונה.
אומגה 3, שמן דגים, חיוני לנשים בהריון וכמועיל נגד הפרעות קשב וריכוז, אבל מה בעצם אנחנו יודעים עליו. מדוע לא כדאי להשקיע במזונות המכריזים על עצמם כמכילים אומגה3 אלא לשמור את הכסף לסושי איכותי? אומגה 3 - מהלידה עד הסושיה

מי לא שמע על אומגה 3, אותו שמן דגים בעל תכונות פלאיות המומלץ לנשים הרות, ילדים ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז לומי לא בעצם?
מהו אומגה 3 ? אומגה3 הינה חומצת שומן החיונית לגוף, אולם הגוף אינו יודע לייצר אותה בעצמו, ועל כן אנו צריכים לקבל אותה מהמזון שאנו אוכלים.

עם שינוי הרגלי התזונה בעולם התעשייתי המערבי, נוצר חוסר הולך וגדל של 
אומגה 3 בגופנו. אנו כבר יודעים כי התזונה המערבית לוקה בחסר ומקפידים להשלימה על ידי תוספות שונות למזון (תוספי מזון). מחקרים מצביעים על קשר בין מחסור באומגה 3 לבין מגוון הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים, דיסלקציה ובעיות מוטוריות.

מחקרי עבר הוכיחו כי תוספת אומגה 3 שיפרה יכולות למידה, מדדי קשב וריכוז ואף בעיות חברתיות בילדים עם בעיות אלו. בנוסף, נמצא שצריכה גבוהה יותר של אומגה3 קשורה בהתפתחות שכלית גבוהה יותר וציוני IQ גבוהים יותר.

ניצן פרימור, הרוקח הראשי של "נוה פארמה", שעסק במחקר על יתרונות השימוש בחומצות אומגה 3, מסביר כי אומגה 3 מכילה למעשה שתי חומצות שומן: DHA ו-EPA, ויש לשים לב איזו מהן נמצאת במזון.

"DHA היא חומצת השומן בלתי רוויה בעלת מבנה ייחודי, ומכאן שיש חשיבות רבה ל-DHA. למעשה, כשאנו מדברים על חשיבות האומגה 3, אנו מדברים על ה-DHA. לעומת זאת, ב-EPA יכולת הספיגה פחות טובה מספיגת ה-DHA".

המלצות לצריכת אומגה 3 בהריון. גינקולוגים רבים בארץ ובעולם מכירים בחשיבות אומגה 3 במהלך ההריון וממליצים לנשים בהריון לצרוך אומגה3 באופן קבוע. בכנס השנתי של רפואת ילדים אשר התקיים בסוף אוגוסט באתונה המלצות אלו הפכו לרשמיות.

ועידה של 50 רופאים ותזונאים מומחים מטעם האיחוד האירופאי קבעה, על פי המידע הקליני שהצטבר בשנים האחרונות, כי לחומצת שומן אומגה3 חשיבות רבה בקידום בריאות ההריון והלידה. כמו כן, צויין כי קיים מחסור בחומצות שומן אומגה 3 בתזונה המערבית אצל נשים הרות ומניקות.

בהתאם להמלצות הועדה, נקבע כי תוספת אומגה 3 ייעודית לנשים בהריון המכילה את מינון חומצות השומן המומלץ לנשים בהריון בתוספת חומצה פולית, חשובה לבריאות האם, העובר והתינוק היונק. ההמלצה הינה צריכה של 200 מ''ג אומגה 3.

על פי המלצות ארגון הבריאות האמריקאי, לנשים הרות מומלץ לצרוך לפחות 300 מ''ג DHA ליום. ההמלצה לצריכת אומגה 3 כוללת המלצה לשילוב של DHA ו- EPA.

חשיבות האומגה 3 בהריון. מדוע בעצם יש חשיבות רבה כל כך לצריכת אומגה 3 בהריון? לדברי ניצן פרימור, לאומגה 3 יש תפקיד חיוני בהתפתחות העובר: "DHA הוא מרכיב מרכזי בבניית המוח ובנוסף, מהווה חלק ניכר מרשתית העין. מחסור באומגה 3 עלול לגרום פגיעה בהתפתחות העובר.

היות ואנו לא צורכים באופן טבעי מספיק אומגה3, עם כל לידה יש פחות אומגה 3 בגוף האם ולכן הסיכון להפרעות אצל העובר עולה. במחקר שהתפרסם לפני כעשור ב-New England Journal of Medicine, נמצא כי כתוצאה מירידה זו ברמת האומגה 3, הילד השני נמצא בסיכון גבוה יותר להפרעות קשב וריכוז מהילד הראשון וכן הלאה".
מחקרים אודות אומגה 3 בהריון. מחקר שהתפרסם במגזין "American Journal of Clinical Nutrition" מראה כי אמהות שנטלו אומגה3 בזמן הריון ילדו ילדים עם יכולות קוגנטיביות טובות יותר.

החוקרים גייסו 29 נשים בהריון בשבוע ה-24 ובאופן אקראי חילקו להם חטיף דגנים המועשר ב-DHA וחטיף דגנים פלצבו.

התינוקות שנולדו לנשים אלה, נבדקו בגיל תשעה חודשים. הילדים לאמהות שצרכו אומגה 3 הראו ביצועים טובים יותר בפתירת בעיות מאשר הילדים בקבוצת הביקורת. (לא נצפה שינוי באינטלגנציה).

מחקרים מראים כי תפריט עשיר באומגה 3 בזמן ההריון וההנקה מקושר להריון בריא ולהתפתחות מנטלית וראייה תקינים של העובר. אמהות שצרכו אומגה 3 בזמן ההריון היו חשופות פחות לדיכאון לאחר לידה ולשינויים במצב רוח והחלימו מהר יותר מההריון והלידה.

אומגה 3 כתוסף אנטי-דיכאוני. תוצאות של סקירת מחקרים הבוחנים את השפעת אומגה3 בתזונה על אנשים דיכאוניים מראה כי לאומגה 3 יש השפעה אנטי-דיכאונית. המחקרים התרכזו בחולים דיכאוניים העמידים לטיפול תרופתי, בדיכאון בילדות, ובדיכאון לאחר הלידה.

הרופאים הטיוואנים ין לין ופין סו בחנו 10 מחקרים שנמשכו לפחות ארבעה שבועות והשתמשו בשתי חומצות שומן אומגה 3 (DHA ו-EPA) לטיפול בדיכאון או בהפרעה בי פולרית. כשהחוקרים ריכזו את הנתונים נמצא אפקט אנטידיכאוני משמעותי לאומגה 3.

ד"ר פאו ין לין וד"ר קאון פין סו מטיוואן טוענים במאמרם ששמן דגים וזרעי פשתן הינם מקור עשיר לאומגה 3. נראה שבאזורים שעשירים בצריכת אומגה 3 יש שכיחות פחותה לדיכאון.

עם זאת, קיימת הסתייגות מהמחקר - כיוון שהמחקרים נעשו בשיטות שונות ונבחנו בשיטות שונות, הממצאים צריכים להיבחן במשנה זהירות. בנוסף, לא נמצאו מחקרים סותרים, אולם יכול להיות שקיימים מחקרים שלא מצאו יתרון לאומגה 3 ולא התפרסמו.

הרופאים מסכמים שנדרשים עוד מחקרים כדי לדעת מהי אוכלוסיית היעד, המינון האופטימלי והשפעה ארוכת הטווח לטיפול נגד דיכאון.

דווקא בנקודה זו לפרימור יש חילוקי דעות עם ממצאי המחקר המתייחסים למקור האומגה 3: "ה-DHA נמצא באצות ובדגים, אך לעומת זאת הוא אינו נמצא בפשתן, בביצים של תרנגולות שהואכלו בפשתן ובמוצרי חלב שונים, זוהי טעות נפוצה".

עדיין,יש מי שסבור שתרומת האומגה 3 לבריאותנו הנפשית אינה מוטלת בספק. "חומצות שומן אומגה3 הן בעלות תפקיד בולט בבריאותנו הנפשית", אומרת דתיה יער, דיאטנית ויועצת למותג "אלספה" של 'טעם טבע אלטמן'.

"בסקרי בריאות הנערכים בכל רחבי העולם נמצא קשר ישיר בין מחסור בחומצות שומן אומגה 3 בתזונה לבין עליה בשכיחות הפרעות מצב רוח, הפרעות התנהגותיות והפרעות תפיסתיות.

בסקרים אחרים נמצא כי בארצות בהן ישנה נוכחות גבוהה של חומצות שומן אומגה 3 בהרכב התזונה, שיעור ההפרעות הנפשיות נמוך יותר".

*המידע נלקח מ- bteva.co.il

מעוניינים לרכוש אומגה 3? מעולה!
אנו ממליצים לכם לחסוך ולרכוש אומגה 3 ב-VITACOST.COM


יתכן ותרצו לקרוא את המאמרים הבאים:

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה